Europska inicijativa za spas kulture #saveEUculture



DHKP se na poziv CEATL-a priključio europskoj kampanji za spas kulture u Europi, koja se provodi pod nazivom i motom #saveEUculture.

Ovdje možete pročitati otvoreno pismo udruga CSS-a (kulturnih i kreativnih sektora) koje je u svjetlu trenutačne krize poslano na adresu Europske komisije i država članica, a traži potporu za autore i umjetnike na koje će se ova kriza sasvim sigurno jako odraziti te ugroziti njihov, tj. naš ionako prekarni položaj na tržištu.

Od pokretanja inicijative, više od 100 članova Europskog parlamenta potpisalo je Otvoreno pismo (potpuna lista je ovdje http://MEPsignatures.CulturalCreators.eu).
Također, potpis je dalo više od 200 udruga iz CSS sektora, koje zastupaju ukupno više od milijun pojedinaca (popis se nalazi ovdje, i DHKP je na njemu: http://associations.CulturalCreators.eu ).
Jednako tako, gotovo 5000 građana već je potpisalo javnu peticiju (pogledati na  www.saveEUculture.eu).

Pismo je, skupa s potpisima udruga, u utorak 7. travnja poslano Europskoj komisiji i zemljama članicama, ali peticija ide dalje. Stoga, ako podržavate inicijativu i zalažete se za ciljeve ocrtane u Otvorenom pismu, molimo vas da to potvrdite svojim potpisom na www.saveEUculture.eu. Vaš će potpis ući u evidenciju, a na temelju njega dobivat ćete i direktne obavijesti o nastavku i tijeku ove inicijative.

Inicijatori peticije također ističu da je važno proširiti vijest, pa ako imate priliku, iskoristite za to društvene mreže, uz obavezan hashtag #saveEUculture.

I još nešto, riječima organizatora: Kampanja za spas kulture u Europi zamišljena je samo kao početna točka. Kriza s koronavirusom jest osobito teško pogodila kulturni i kreativni sektor, ali čak i u "normalnim" vremenima mnogo je toga što ne ide dobro. I ovo je prilika da se neka od gorećih pitanja adresiraju i da se s njima uhvati ukoštac.

Vanjski sadržaj: Poveznica na sadržaj

 Podijeli na društvenim mrežama