Snježana Husić REDOVAN ČLAN

 Životopis

Snježana Husić rođena je 1969. u Zagrebu, gdje je 1993. diplomirala komparativnu književnost i talijanistiku. Nakon poslijediplomskog iz talijanske književnosti na Scuola Normale Superiore u Pisi (1994-97.) magistrirala je (2005.), doktorirala (2008.) i stekla zvanje docenta (2011.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je u izdavaštvu kao urednica, lektorica i korektorica. Na Odsjeku za talijanistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta predavala je talijansku književnost i književno prevođenje (2000-22.). Povremeno surađuje sa Sveučilištem u Padovi, gdje drži predavanja i radionice književnog prevođenja. Od 2022. obavlja samostalnu djelatnost književne prevoditeljice, a od 2024. priznat joj je status samostalne umjetnice.

Dobitnica je Nagrade “Nicoletta Quinto” Zaklade međunarodne nagrade “Galileo Galilei” za 1998. godinu, za područje povijesti talijanskog jezika. Dvostruka je dobitnica Godišnje nagrade “Josip Tabak” koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnih prevodilaca: za prozu (Michel Faber, Vatreno evanđelje, 2009.) i za književnost za djecu i mlade (Philip Pullman, Grimmove bajke za male i velike, 2015.).

Piše za djecu i u suradnji s ilustratoricom Marijanom Jelić objavila je dvije slikovnice: Krilati servis i Kontesa Barica (2015.).

Bavi se cestovnim i planinskim trčanjem na duge pruge. Dosad je istrčala sedam maratona.

 Bibliografija

 Jezici

engleski  hrvatski hrvatski  talijanski talijanski  hrvatski

Kontakt