Sanja Roić REDOVAN ČLAN

 Životopis

 

Sanja Roić rođena je u Puli 1953. godine. Maturirala je u Švicarskoj (Liceo cantonale), u Luganu. Diplomirala je talijanistiku i germanistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta  u Zagrebu, gdje je i magistrirala i doktorirala (mentor prof. emeritus Mate Zorić). Od 2005. redovna profesorica u trajnom zvanju na istom Sveučilištu, umirovljena 2018. Bila je predstojnica Katedre za talijansku književnost i pročelnica Odsjeka za talijanistiku. Trenutno ugovorni profesor na istom Odsjeku.

Predavala je na Sveučilištima La Sapienza u Rimu, Torinu, Trstu, Chietiju-Pescari, Napulju, Bariju, Cataniji, zatim u Berlinu, Varšavi, Ljubljani, Zadru i na Univerzitetu Crne Gore.

Predavala i istraživala na Freie Universität u Berlinu 1991/2. i 1995. kao stipendistica zaklade Alexander von Humboldt iz Bonna. Usavršavala se i istraživala na više talijanskih (Padova, Firenca, Milano, Venecija, Recanati) i evropskih (Oxford) sveučilišnih i znanstvenih institucija. Sudjelovala je s referatima na znanstvenim kongresima u brojnim evropskim zemljama, SAD (Princeton i Philadelphia)  i Indiji (Delhi).

Objavila je više autorskih i uredničkih knjiga te stotinjak znanstvenih radova u domaćim i stranim znanstvenim i stručnim publikacijama iz talijanske književnosti i kulture (od 16. do 21. stoljeća) i komparatistike. 

Prevodi s talijanskog i njemačkog od studentskih dana.

 Talijanski kulturni institut u Zagrebu dodijelio joj je 1999. godine godišnju nagradu za talijanistiku, a Predsjednik Talijanske Republike odlikovao ju je 2007. odličjem Stella della solidarieta, reda commendatore za zasluge u promicanju talijanske kulture. Dobitnica je talijanske nagrade Flaiano za strane talijaniste 2014. godine za knjigu Istočno i zapadno od Trsta (Zagreb, 2013.).

 Bibliografija

 Jezici

hrvatski  njemački hrvatski  talijanski talijanski  hrvatski

Kontakt