Alenka Mirković-Nađ REDOVAN ČLAN

 Životopis


Alenka Mirković-Nađ, rođena 1964., javnosti je najpoznatija kao ratna izvjestiteljica iz Vukovara i autorica knjige „Glasom protiv topova.“

Magistra je pedagoških znanosti. Završila je Pedagoški fakultet /danas Filozofski/ u Osijeku i do Domovinskog rata radila kao nastavnica. U Domovinskom ratu je sudjelovala kao izvjestiteljica za domaće i inozemne medije (BBC, Sky News, Associated Press i druge), ali i kao pripadnica 204. vukovarske brigade. U izbjeglištvu u Zagrebu najprije je radila kao slobodni novinar, a potom i kao voditelj inozemnog sektora i suvlasnica tvrtke za odnose s javnošću i analizu medija Presscut d.o.o. Godinu 1996. provodi kao slobodna književnica i piše knjige „Glasom protiv topova“ i „Bitku za Vukovar“ (s Milom Dedakovićem i Davorom Runtićem). Godine 1997. vraća se u Oružane snage RH i započinje karijeru u Uredu za preustroj Oružanih snaga RH, a potom radi kao viša savjetnica a potom i načelnica Odjela za obrambenu politiku i strateško planiranje. Autorica je koncepta prvog hrvatskog Strateškog pregleda obrane.

Godine 2004. prelazi u privatni biznis, a od 2007. godine radi kao samostalna umjetnica, književna prevoditeljica i autorica. Prevela je više od 30 knjiga (bibliografija dostupna na zahtjev) te napisala nekoliko kratkih tekstova: „Autentičnost ratne literature: sirenski zov u gluhoći suvremenog Babilona,“ objavljen u časopisu „Republika“ (bro 5, godište LXVIII, svibanj 2012, str 50-55); „Rat uronjen u traumu, razgovori,“ Grozdana Cvitan, Zagreb, Antibarbarus (ISBN 978-953-249-116-6) 2012., (objavljen u Hrvatskoj reviji, Zagreb 3-4, 2011.); Fahrenheit 6.0 objavljen za časopis „Republika“ (broj 10, godište LXXi., listopad 2015., str. 37-39.)

Godinu i pol radila je kao privremena ravnateljica Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru, a onda se vratila prevodilačkom poslu

Godine 1998. na Policijskoj akademiji pohađala je magisterij iz nasilničkog kriminaliteta i za magisterij odabrala temu „Teroristi psihotičari.“ Godinu 2001. završila je specijalizaciju iz područja sigurnosne politike na Geneva Center for Security Policy  u Švicarskoj, gdje je obranila temu „Utjecaj europske sigurnosne i obrambene politike na sigurnosnu politiku zemalja Središnje i Istočne Europe.“ Završila je i niz seminara o obrambenoj politici i strateškom planiranju, odnosima s javnošću u oružanim snagama i demokratskom nadzoru nad oružanim snagama, a u organizaciji američke Naval Postgraduate School (Monterey, Kalifornija) i Vojne akademije Kraljevine Danske.

Kao gost predavač (mjesec dana nakon napada na Svjetski trgovinski centar) na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu održala predavanje „Uništenje grada i njegov utjecaj na naciju,“ a iste je godine bila i gost-predavač švedskoga think-thanka SIPRI, na temu „Žene i sigurnost.“ Dvije godine aktivno je sudjelovala u kampanji Amnesty Internationala protiv nestanaka i političkih ubojstava (Washington, London, Prag, Ljubljana, Oslo). Godine 2015. na Policijskoj akademiji u Zagrebu održala predavanje kadetima na temu „Hrvatska policija u očima građana.“

Za sudjelovanju u Domovinskom ratu primila je Spomenicu Domovinskog rata 1991. i Plaketu 204. brigade. Za ratno izvješćivanje dobila je nagrade „Slobodne Dalmacije“ i Hrvatskog novinarskog društva. Za književni rad dobila je nagradu „Ksaver Šandor Gjalski“ za najbolje prozno djelo objavljeno 1997. godine za knjigu „Glasom protiv topova.“ Za rad u MORH-u primila je pohvale načelnika Ureda za preustroj OSRH, načelnika Službe za obrambenu politiku i planiranje te pohvalu zamjenika ministra obrane.

Članica je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnih prevodilaca i Društva Hrvatskih samostalnih umjetnika. Od siječnja 2024. godine u mirovini. Živi i radi u Vukovaru.

 Bibliografija

 Jezici

engleski  hrvatski

Kontakt