DHKP redovito priređuje tribine Litterarum translatio i Tragom prijevoda. Litterarum translatio posvećen je razradi finesa u prevoditeljevoj dvojnoj ulozi stvaratelja i vjernoga prenositelja. Tribine tom složenom pitanju pristupaju putem razgovora s uglednim prevoditeljima koji su zadužili hrvatsku kulturu, a među kojima su mnogi istodobno cijenjeni pisci, pjesnici, dramatičari, teoretičari, profesori. Tribina je namijenjena prevoditeljima, ali i književnicima i čitateljima zainteresiranima za dublje propitivanje kreativnoga procesa. Na Tragom prijevoda, pak, predstavljaju se prijevodi naših članova s naglaskom na autora/autoricu prijevoda te njegov ili njezin doživljaj prevedenoga djela i prevodilačkog postupka, što je često zanemareno u klasičnim predstavljanjima (koja nažalost i sve češće posve izostaju).

Uredništvo DHKP

Tribina Litterarum translatio

TRIBINA LITTERARUM TRANSLATIO

u ponedjeljak 20. svibnja 2019. u 18.00 sati,

u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5)

 

 

Cijenjene kolegice i kolege, dragi prijatelji!

 

U ponedjeljak 20. svibnja na redu je treća ovogodišnja tribina iz niza Litterarum translatio.

           

U zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“ (Preradovićeva 5) s početkom u 18.00 sati u središtu pozornosti bit će naša uvažena književna prevoditeljica Ksenija Banović. Riječ je o pregalački veoma agilnoj prevoditeljici koja se filološki profilirala sustavnim prevodilačkim uprisutnjivanjem bugarske književnosti na hrvatskom kulturnom obzorju. U zanimljivom razgovoru što će ga s njom voditi moderator tribine Sead Muhamedagić bit će dotaknuta mnoga nedovoljno obrađivana pitanja iz područja slojevitih, kako književnih tako i izvanknjževnih hrvatsko-bugarskih veza. Upoznat ćemo Ksenijin kvantitativno i kvalitativno respektabilan prevodilački opus iz kojega ćemo čuti nekoliko odabranih prijevodnih ulomaka, a ponešto ćemo doznati i o njezinim hvalevrijednim aktivnostima u vezi sa senzibilizacijskim potencijalima književnosti kao osebujne poveznice među različtim narodima i kulturama. 

 

Stoga vas, drage kolegice i kolege, u ime organizatora ove tribine radosno pozivam da nam se pridružite, a opuštena ugođajnost i neobičan literarni užitak ni ovaj put nedvojbeno neće izostati.

 

 

Moderator tribine:

 

Sead Muhamedagić


Tribina tragom prijevoda

TRIBINA TRAGOM PRIJEVODA

u ponedjeljak 15. travnja 2019. u 18.00 sati,

u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5)

 

 

U tribini Tragom prijevoda nastavljamo vam predstavljati ne samo najzanimljivija, već i najrecentnija djela i njihove zanimljive i svestrane prevoditelj/ice.

 

Karl Ove Knausgard odavno više nije samo pisac, već fenomen svjetskog odjeka. Ciklus romana po kojemu ga svi znaju je Moja borba, a sa svih pet njegovih dijelova na hrvatskom izborila se Anja Majnarić. Nakon autobiografskog romana slijedi kvartet godišnjih doba, a Proljeće nam, u pravo vrijeme u godini, dolazi od iste prevoditeljice. S njom ćemo razgovarati o Knausgardu kao instituciji i Knausgardu kao autoru te o njegovim tekstovima i izazovima koje stavlja pred svoje prevoditelje. Proljeće (Oceanmore, 2019.) još nije stiglo u ostale Knjižnice grada Zagreba, tako da će roman biti premijerno predstavljen kako i dolikuje, od strane prevoditeljice koja tekst, uz autora, poznaje najbolje.

 

Iz Norveške odlazimo u svima nama, dijelom nažalost, dijelom nasreću, blisku Irsku. Roman intrigantnog i poetičnog naslova na engleskom, The Thing About December zadržao je i u hrvatskom naslovu jednako zanimljivu i melankoličnu notu. S prosincem (Naklada Ljevak, 2018.) hrvatskoj je čitateljskoj publici prvi put došao potkraj prošle godine, u prijevodu Ivane Ostojčić. S prevoditeljicom ćemo razgovarati o poetici i narativnosti kod irskog autora  Donala Ryana, te o životnim i tekstualnim izazovima s kojima se susrela prevodeći taj kalendarski koncipiran roman koji slika Irsku u doba prosperiteta, i opisuje sve posljedice ekonomskog uzleta na obične, prosječne ljude.

 

Tribinu moderira Anda Bukvić Pažin.

 


Tribina Litterarum translatio

Cijenjene kolegice i kolege, dragi prijatelji!

 

U ponedjeljak 18. ožujka, u 18.00 sati u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“ (Preradovićeva 5), zbiva se još jedna u nizu tribina iz DHKP-ova ciklusa Litterarum translatio.

 

U središtu pozornosti ovaj će put biti naša ugledna kolegica Željka Somun.

 

U razgovoru što će ga s uvaženom književnom prevoditeljicom sa španjolskoga i francuskoga jezika voditi Sead Muhamedagić bit će riječi o osebujnim iskustvima koja Željka Somun već dvadesetak godina obilno stječe na temelju zahtjevna prevođenja proze, poezije, stripa i filmskih scenarija. Također ćemo i ovom zgodom čuti nekoliko ulomaka iz njezinih publiciranih književnih prijevoda.

 

S radošću vas stoga pozivamo da nam se pridružite u što većem broju, a zanimljiv literarni doživljaj jamačno neće izostati.

 

Uz srdačan pozdrav!

 

Moderator: Sead MuhamedagićTribina Tragom prijevoda - veljača 2019.

TRIBINA TRAGOM PRIJEVODA

u ponedjeljak 25. veljače 2019. u 18.00 sati,

u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5)

 

 

U prvoj tribini ovogodišnjeg ciklusa upoznat ćemo dvije vrsne prevoditeljice i dva iznimno zanimljiva teksta, koji će nas kriterijima svoga odabira još jedanput podsjetiti zašto je važno krenuti tragom prijevoda i dobiti priliku predstaviti tekstove koji u javnosti nisu dobili prostor koji zaslužuju, ili su ga donekle dobili, ali bi, s obzirom na njihovu važnost, bilo dobro da je toga prostora više.

 

Roman svestranoga književnika, scenarista i klasičnog filologa Luisa Leantea Vidiš koliko te volim u izvorniku je objavljen 2007. g., a kod nas godinu dana poslije. Sa španjolskog ga je za hrvatsku publiku prevela Simona Delić, koja kaže da je riječ o iznimno zanimljivom romanu koji je trebao doprijeti do više čitatelja. S prevoditeljicom ćemo razgovarati o ovome nagrađivanom bestseleru, netipičnom ljubavnom romanu s elementima španjolske kolonijalne povijesti, i o izazovima s kojima se susrela prevodeći tekst koji lirskim, slojevitim jezikom progovara o srazu kultura i društvenih klasa u sedamdesetim godinama prošloga stoljeća.

 

Sa španjolskog govornog područja odlazimo u suvremenu Grčku, čija je književnost odnedavno sve više zastupljena u hrvatskom prijevodu. Za to možemo zahvaliti i prevoditeljici Koraljki Crnković, koja će nam iz prevodilačke perspektive predstaviti roman Emiliosa Solomua Dnevnik jedne nevjere, za koji je autor nagrađen Europskom nagradom za književnost. Glavni lik u romanu je arheolog, koji traga za ostacima iz vremena od prije 5000 g. pr. Kr., i ujedno za samim sobom. Popratit ćemo ga na tome putu, paralelno u dijalogu s prevoditeljicom slijedeći trag prevoditeljskog procesa, s osvrtom na sve njegove zamke i veselja.

 

Tribinu moderira Anda Bukvić Pažin.

 

 

 

 


Tribina Litterarum translatio - siječanj 2019.

Cijenjene kolegice i kolege, dragi prijatelji!

 

Iznimno u utorak 22. siječnja na redu je prva ovogodišnja tribina iz niza Litterarum translatio.         

U zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“ (Preradovićeva 5) s početkom u 18.00 sati u središtu pozornosti bit će nove snage na hrvatskom književno-prevodilačkom obzorju. Ovom prigodom, čime nastavljamo pretrošle godine uvedenu praksu predstavljanja nedavno primljenih članica i članova DHKP-a, reprezentirat će ih naše mlade kolegice Hana Greta Matković i Petra Pugar. Naše uvažene kolegice upoznat će nas sa svojim pogledima na književno prevođenje, a čut ćemo i nekoliko odabranih ulomaka iz njihovih prijevoda.

 

U želji da našem članstvu i široj javnosti poimence predstavimo što više naših novih članica i članova, molim kolegice i kolege koji su primljeni u DHKP tijekom posljednje godine dana da dođu na ovu tribinu.

 

Tribinu će i ovaj put u obliku razgovora voditi moderator Sead Muhamedagić.

 

Stoga vas, drage kolegice i kolege, u ime organizatora ove tribine radosno pozivam da nam se pridružite, a osebujan misaoni i literarni užitak ni ovaj put nedvojbeno neće izostati.